Image

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» πραγματοποιείται από το 2022 στον Κήπο του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου Αιγίου. Η πρωτοβουλία προέκυψε ως συγκερασμός ιδεών της προέδρου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας, κας Μαρίας Τσουκαλά και των συνεργατών της. Ένα υπαίθριο φεστιβάλ σε έναν μαγευτικό χώρο, που δημιουργεί ακόμα έναν δεσμό ανάμεσα στην πόλη του Αιγίου και τον σημαντικότερο Έλληνα σκηνοθέτη, Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Το Αίγιο για μία εβδομάδα γίνεται το επίκεντρο του κινηματογραφικού ενδιαφέροντος, με ένα πλούσιο διαγωνιστικό πρόγραμμα τεσσάρων προγραμμάτων (Μυθοπλασία, Ντοκιμαντέρ, Animation, Σπουδαστικό) εκ των οποίων τρία διεθνή, με χρηματικά έπαθλα για τους νικητές, με τον ζωντανό και φρέσκο θεσμό του βραβείου κοινού να πολλαπλασιάζει το ενδιαφέρον των θεατών, με σημαντικούς ανθρώπους του κινηματογράφου ως μέλη των κριτικών επιτροπών (Μάκης Παπαδημητρίου, Τάσος Μπουλμέτης, Ελένη Αγγελοπούλου, Δημήτρης Καλαντίδης, Σταύρος Ράπτης, Μαρία Καλλιμάνη, Άκης Καπράνος, Γιώργος Γούσης κ.α.).

Παράλληλες δράσεις με πολυπληθή συμμετοχή από το κοινό πραγματοποιήθηκαν από πολύτιμους συνεργάτες, όπως το WIFT GR – Women in Film and Television, GSC – Greek Society of Cinematographers, Midnight Express του Άκη Καπράνου. Ημερίδες για το έργο σκηνοθετών με ομιλίες από ακαδημαϊκούς, εκδηλώσεις εξοικείωσης των παιδιών με την κινηματογραφική γλώσσα από την εκπαιδευτική κινηματογραφική εταιρεία Cinemathesis και τον γνωστό συγγραφέα, Βαγγέλη Ηλιόπουλο, καθώς και μια αξιόλογη συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας με την παραγωγή 8 ταινιών μικρού μήκους από μαθητές. Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη πραγματοποιήθηκαν στις δύο εκδοχές του φεστιβάλ και δημιουργούν τεράστιες απαιτήσεις και προσδοκίες από την τρίτη διοργάνωση.

Γεννήθηκε ένας θεσμός που δημιούργησε δεσμούς με τους σημαντικότερους κινηματογραφικούς φορείς της χώρας, αλλά και με την οικογένεια του αείμνηστου Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Τοποθεσίες

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του φεστιβάλ, που δείχνει και την ιδιαίτερη σημασία της σωστής επιλογής τοποθεσίας της εκδήλωσης είναι ο Κήπος του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου. Δίπλα στα επιβλητικά βιομηχανικά κτίρια της Παλαιάς Χαρτοποιίας του Αιγίου, ακριβώς δίπλα στο κύμα και κάτω από την Παναγία Τρυπητή, το μοναδικό αυτό μέρος με τους ψηλούς φοίνικες, τα κιόσκια και τον ανοικτό χαρακτήρα του αποτελεί εδώ και δύο χρόνια το πρώτο σχόλιο εντυπωσιασμού από τους επισκέπτες του φεστιβάλ.

Στα κιόσκια πραγματοποιήθηκε και τις δύο χρονιές έκθεση φωτογραφίας με σπάνια εκθέματα από γυρίσματα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ στις τελετές έναρξης και λήξης πραγματοποιήθηκαν συναυλίες της Έλλης Πασπαλά, της Nalyssa Green και των Mikro.

Σημαντικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης τοποθεσίας, πέραν του αισθητικού, είναι η δυνατότητα άμεσης μεταφοράς των εκδηλώσεων στο παρακείμενο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο σε περίπτωση κακοκαιρίας, κάτι που συνέβη για τις ανάγκες της τελετής λήξης του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος».

Στο πλαίσιο της 2ης εκδοχής πραγματοποιήθηκε επίσης ομιλία της Δρ. Μαρίας Ανδρονίκου στα Παλαιά Σφαγεία Αιγίου, ένα πρόσφατα ανακαινισμένο και καλαίσθητο κτίριο, ιδανικό για εκδηλώσεις μικρότερης κλίμακας. Αυτό ήταν ένα βήμα προς την ανάγκη ανοίγματος του φεστιβάλ και σε άλλους χώρους της πόλης του Αιγίου.

Δράσεις

Οι δράσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών, με γνώση της κινηματογραφικής παράδοσης, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και τη σύγχρονη δημιουργία. Είναι, επίσης, βούληση των διοργανωτών η ενασχόληση με θέματα της επικαιρότητας και η ανάδειξή τους μέσα από γόνιμο διάλογο και αναφορές σε ταινίες και σκηνοθέτες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μια πολύ σημαντική δράση ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο, την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 σε συνεργασία με το δίκτυο WIFT GR με τίτλο, «Ένα γυναικείο κινηματογραφικό βλέμμα». Στη συζήτηση συμμετείχαν η Λένα Ράμμου, σύμβουλος διοίκησης οπτικοακουστικού τομέα και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του WIFT GR, η Λίτσα Γιαννοπούλου, Γ.Γραμματέας της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, η Δώρα Χρυσικού, ηθοποιος και μέλος του WIFT GR, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Μιρέλλα Λεγάκη, οικονομολόγος, μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Κινημ/φικών Λεσχών Ελλάδας και μέλος ΔΣ του WIFT GR. Προηγήθηκε προβολή δύο εκ των καλύτερων ταινιών μικρού μήκους των τελευταίων ετών: «I Am Mackenzie» (2019) Σκηνοθεσία: Άρτεμις Αναστασιάδου και «Memoir of a Veering Storm» (2022) Σκηνοθεσία: Σοφία Γεωργοβασίλη.

H συζήτηση επικεντρώθηκε στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα απλώθηκε σε επιμέρους θεματικές όπως το δικαίωμα της επιλογής στην μητρότητα, την άμβλωση και το κρίσιμο ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Τα σημεία αυτά τέθηκαν στη συζήτηση και αναλύθηκαν μέσα από το γυναικείο βλέμμα της κινηματογραφικής δημιουργίας.

Οι δράσεις που αφορούν τον Θόδωρο Αγγελόπουλο κάθε χρόνο αυξάνονται και προγραμματίζονται σε συνεργασία με την οικογένεια του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη. Η σύζυγός του, κα Φοίβη Οικονομοπούλου και οι δύο από τις κόρες του, Κατερίνα και Ελένη Αγγελοπούλου είναι αρωγοί του φεστιβάλ και από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκαν στενά με την ανάδειξη του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου μέσω της νέας διοργάνωσης. Εκτός από τις εκθέσεις φωτογραφίας που λαμβάνουν χώρα ετησίως, η τρίτη εκδοχή του φεστιβάλ θα περιλαμβάνει προβολή των άγνωστων εν πολλοίς ταινιών μικρού μήκους που δημιούργησε, ενώ υπάρχει συνεχής επικοινωνία και σχέδια για αξιοποίηση του πολύτιμου αρχείου του.

Είναι σαφές λοιπόν ότι ένα προσεκτικά σχεδιασμένο φεστιβάλ κινηματογράφου είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια σειρά προβολών με τις επακόλουθες βραβεύσεις. Σκαλίζει θέματα της επικαιρότητας που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, δημιουργεί δίκτυο συνεργασιών και στρέφει την πόλη να μοιραστεί τον πλούτο της κινηματογραφικής της παράδοσης και της σύγχρονης προσέγγισης της Τέχνης.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Άννινος Ανδρέας

Για περισσότερες πληροφορίες-λεπτομέρειες, επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ, πατώντας εδώ

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινών Μικρού Μήκους
Αιγίου "Θόδωρος Αγγελόπουλος" 2024

Untitled Document

Διεθνές Διαγωνιστικό
*
FAULT (2022 ΕΓΧ 15')
Παπαναστασάτου Κατερίνα
*
FIREBUG (2023 ΕΓΧ 24')
Παπαθανασόπουλος Αλέξανδρος
*
LITTLE DOGGIE (2022 ΕΓΧ 26')
Ντούνης Γιώργος
*
SUPER (2023 Α/Μ 20')
Κούλογλου Νίκος
*
WINGS (2023 ΕΓΧ 17')
Ήμελλος Φοίβος
*
ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ (2022 ΕΓΧ 23')
Αντωνόπουλος Κώστας
*
ΑΡΙΖΟΝΕΣ (2022 ΕΓΧ 29')
Ηλιόπουλος Γιώργος (2)
*
ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΑ (2023 ΕΓΧ 8')
Τζουμέρκας Σύλλας
*
ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ, Η (2023 ΕΓΧ 15')
Κολώνια Μαίρη
Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ
*
LUMEN (2023 ΕΓΧ 21')
Τζούλια Ειρήνη
*
TITI - ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ (2023 ΕΓΧ 28')
Μπλάτσιου Νατάσσα
*
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΚΙΡΤΖΗΣ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟΝ ( ΕΓΧ ')
Παπαθανασίου Θανάσης (4)
*
ΣΦΕΝΔΥΛΙ - ΟΤΑΝ ΣΕ ΞΕΡΙΖΩΝΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ (2023 ΕΓΧ 40')
Μπαστάκης Μιχάλης
*
ΦΩΣ ΕΚ ΦΩΤΟΣ (2022 ΕΓΧ & Α/Μ 13')
Ζιντζιρία Νεριτάν
Διεθνές Διαγωνιστικό Κινουμένων Σχεδίων
*
CLAW MACHINE (2022 Α/Μ 14')
Σαλαμέ Γιώργος
*
ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ, Η ΘΑΛΑΣΣΑ (2022 ΕΓΧ 6')
Καζέλη Ασπασία
*
ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΦΚΑ, Η (2022 Α/Μ 6')
Μαραγκός Αριστοτέλης
*
ΤΟΠΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ: ΥΔΡΑ ( ')
Κούσανδρας Δημήτρης
Εθνικό Σπουδαστικό
*
SIEMPREVIVA (2023 ΕΓΧ 17')
Κοτσαμπουγιούκης Κίχεμ Νίκος
*
SPINNERAKOS aka ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ (2023 ΕΓΧ 9')
Καραμαλέγκος Νάσος
*
ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ (2023 ΕΓΧ 7')
Σιφονιός Νικήτας, Μπαράι Άγγελος
*
ΕΝΑΜΙΣΙ (2023 ΕΓΧ 20')
Σπυρόπουλος Οδυσσέας
*
ΚΑΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΓΙΩΝ (2023 ΕΓΧ 13')
Αναστασιάδου Βίκυ
*
ΚΕΤΣΑΠ ΣΤΗ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΣΟΥ (2023 ΕΓΧ 17')
Θεοδωρίδη Ιφιγένεια
*
ΜΙΑ (ΣΧΕΔOΝ) ΤEΛΕΙΑ ΙΣΤΟΡIΑ ΕΝΟΣ ΑΝHΣΥΧΟΥ ΚΑΛΛΙΤEΧΝΗ (2024 ΕΓΧ & Α/Μ 8')
Ζαλογιάννης Γιώργος
*
ΜΙΚΡΗ ΒΡΥΣΗ (2024 Α/Μ 9')
Αλβανός Στράτος
*
ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ (2023 ΕΓΧ 17')
Σταγάκης Γιώργος
*
ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΨΥΧΩΝ, Η (2023 ΕΓΧ 14')
Μπουγιούκας Νίκος
*
ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΕΙΣ (2023 ΕΓΧ 15')
Σπανουδάκης Κώστας