Σκουός

Πουλιά

Πυροτεχνήματα

To Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (πλήρης τίτλος: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα) είναι κινηματογραφικό φεστιβάλ που ειδικεύεται στις ταινίες ντοκιμαντέρ και διοργανώνεται κάθε Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ιστορία

Ιδρύθηκε το 1999 από τον Δημήτρη Εϊπίδη ο οποίος το διηύθυνε μέχρι τον Μάρτιο του 2016, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε ο κριτικός κινηματογράφου Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Στόχος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα είναι να παρουσιάζει τις εικόνες της «κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, κυρίως, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για κινηματογραφικές περιπλανήσεις, να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.

Η πρώτη διοργάνωση είχε μια τιμητική διεθνή συμβουλευτική επιτροπή αποτελούμενη από σημαντικά ονόματα από το χώρο του κινηματογράφου, όπως οι Chantal Ackerman, Judith Elek, Marceline Loridan-Ivens, Johan van der Keuken, Robert Kramer, Michel Negreponte, Alexandre Sokurov, Frederick Wiseman, D.A. Pennebaker, κ.α.

Τα τμήματα του φεστιβάλ

Η δομή του προγράμματος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα συγκροτείται από τα εξής τμήματα:

  • «Ανθρώπινα Δικαιώματα», με ντοκιμαντέρ που εστιάζουν στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο σήμερα.
  • «Περιβάλλον», όπου προβάλλονται ντοκιμαντέρ σχετικά με το περιβάλλον.
  • «Κοινωνία», με ντοκιμαντέρ που εστιάζουν σε κοινωνικά ζητήματα.
  • «Όψεις του κόσμου», με ντοκιμαντέρ που εστιάζουν στις πολλές και διαφορετικές όψεις του 21ου αιώνα στον κόσμο.
  • «Καταγραφή της μνήμης», όπου προβάλλονται ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν «τη σημασία του να θυμόμαστε για να μαθαίνουμε».
  • «Πορτρέτα: ανθρώπινες διαδρομές», με ντοκιμαντέρ όπου «Oι εμπειρίες, ο χαρακτήρας, οι αντιδράσεις, μια σκοπιά της διαδρομής ενός ανθρώπου στη ζωή είναι αντιπροσωπευτικές για την περιγραφή μιας κατάστασης, η οποία σκιαγραφεί μια ολόκληρη κοινωνία.»
  • «Μικρές αφηγήσεις», όπου προβάλλονται ντοκιμαντέρ που αφηγούνται απλές ανθρώπινες ιστορίες.
  • «Μουσική & Χορός», όπου προβάλλονται μουσικά ή σχετικά με τον χορό ντοκιμαντέρ.
  • Παράλληλα, υπάρχει και ένα ειδικό τμήμα με ντοκιμαντέρ για παιδιά, όπως και ένα τμήμα αφιερωμένο στο ελληνικό ντοκιμαντέρ («Ελληνικό Πανόραμα»).

Επίσης, σε κάθε διοργάνωση υπάρχουν αφιερώματα σε έλληνες και ξένους δημιουργούς με αξιοσημείωτη πορεία, αλλά και αφιερώματα στο ντοκιμαντέρ μιας συγκεκριμένης χώρας. Μεταξύ άλλων, έχουν γίνει αφιερώματα στο έργο των Werner Herzog, Bruce Weber, Monika Treut, Joris Ivens, Johan van der Keuken, David & Albert Maysles, Pirjo Honkasalo, Stefan Jarl και Kim Longinotto.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα περιλαμβάνει, επιπλέον, παράλληλες δράσεις –ημερίδες, masterclasses, ομιλίες, συνέδρια, εκθέσεις. Παράλληλα, ένα ξεχωριστό τμήμα είναι αφιερωμένο στην Αγορά του ντοκιμαντέρ. Το τμήμα αυτό «ξεκίνησε μεν ως μια βαλκανική αγορά που φιλοξενούσε αγοραστές και ταινίες από τα Βαλκάνια, αλλά πλέον έχει καθιερωθεί ως ένας τόπος όπου δημιουργοί απ’ όλο τον κόσμο συναντούν εκπροσώπους τηλεοπτικών σταθμών (ευρωπαϊκών ως επί το πλείστον, αλλά και αμερικανικών και ασιατικών), με απώτερο σκοπό την προώθηση και πώληση των ταινιών τους.»

Ιδιαίτερο ρόλο στο φεστιβάλ έχει το Pitching Forum, που διοργανώνεται από το Eυρωπαϊκό Δίκτυο Nτοκιμαντέρ (EDN) σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου αιώνα. Στο φόρουμ συμμετέχουν Έλληνες επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου, οι οποίοι μπορούν να παρουσιάσουν το έργο τους, αλλά και να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο τους, καθώς και να εκπαιδευτούν από επαγγελματίες.

Βραβεία

Το Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, και η επιλογή της καλύτερης ταινίας γίνεται από τους θεατές του. Πιο συγκεκριμένα, απονέμονται τα εξής βραβεία:

  • Δύο Βραβεία Κοινού που αφορούν σε ταινίες άνω των 45' (μία ελληνική και μία ξένη). Συνοδεύονται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 Ευρώ για την καθεμία.
  • Δύο Βραβεία Κοινού που αφορούν σε ταινίες κάτω των 45' (μία ελληνική και μία ξένη). Συνοδεύονται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 Ευρώ για την καθεμία.

Από το 2007 έχουν καθιερωθεί δύο νέα τιμητικά βραβεία. Η Διεθνής Αμνηστία απονέμει τιμητικό βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενώ η WWF απονέμει τιμητικό βραβείο στην καλύτερη τιμητική ταινία του τμήματος Κοινωνία και Περιβάλλον.

Οι ταινίες του κυρίως προγράμματος είναι υποψήφιες και για τα βραβεία FIPRESCI σε Καλύτερο Ελληνικό και Καλύτερο Ξένο Ντοκιμαντέρ από την Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Ανδρεαδάκης Ορέστης

Για περισσότερες πληροφορίες-λεπτομέρειες, επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ, πατώντας εδώ

 

26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2024

 

Βραβεία που απονεμήθηκαν σε ταινίες

Untitled Document

Ειδική Μνεία Διεθνές Διαγωνιστικό Film Forward
* AVANT-DRAG!
Ιερόπουλος Φιλ
Ειδική Μνεία Διεθνές Διαγωνιστικό
* ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ
Ψύκου Ελίνα
Ειδική Μνεία Διεθνές Διαγωνιστικό Newcomers
* ΛΕΣΒΙΑ
Χατζηδημητρίου Τζέλη
Βραβείο WIFT GR
* TACK
Τέρνερ Βάνια Βαρβάρα
Βραβείο FIPRESCI
* TACK
Τέρνερ Βάνια Βαρβάρα
Βραβείο ΠΕΚΚ
* ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ
Αντάραχας Κώστας, Μαντζαβίνος Σπύρος
ΕΡΤ Βραβείο (Λόγω Βραβείου Fipresci)
* TACK
Τέρνερ Βάνια Βαρβάρα
Βραβείο Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης
* TACK
Τέρνερ Βάνια Βαρβάρα
Βραβείο Προσβασιμότητας Alpha Bank
* ΛΩΞΗ
Ζάχος Δημήτρης, Καφετζής Θανάσης
Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας
* ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ
Αντάραχας Κώστας, Μαντζαβίνος Σπύρος
Ειδική Μνεία Διεθνούς Αμνηστίας
* ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ
Ψύκου Ελίνα
Ειδική Μνεία
* TACK
Τέρνερ Βάνια Βαρβάρα
Βραβείο Κοινού Fischer για ταινίες άνω των 50'
* ΑΖΗΤΗΤΟΙ
Οικονόμου Μαριάννα
Βραβείο Κοινού Fischer για ταινίες κάτω των 50'
* ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ: ΞΑΦΝΙΚΑ Η ΜΝΗΜΗ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ
Πίτσου Άντα
* ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ, ΤΟ
Τσάτσης Άγγελος

Βραβεία που απονεμήθηκαν σε συντελεστές