drama

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ διαθέτει μια γλώσσα με την οποία αναπαριστά τον κόσμο γύρω μας κι έχει ως πρώτο του μέλημα να απευθυνθεί σε εκείνους κι εκείνες που βρίσκονται στην παιδική, εφηβική και νεανική ηλικία.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους υπηρετεί τον κινηματογράφο για παιδιά και νέους από το 1997 που ιδρύθηκε, προβάλλοντας ποιοτικές ταινίες που συνήθως δεν βρίσκουν το δρόμο τους προς την εμπορική διανομή.

Φέτος, μόνο στα διαγωνιστικά προγράμματα προβάλλονται 86 ταινίες από 59 χώρες του πλανήτη, στις αφηγήσεις των οποίων θίγονται όλες οι πτυχές της ζωής των παιδιών και των νέων. Για να γυριστούν αυτές οι ταινίες έχει απαιτηθεί γνώση, ευαισθησία, ταλέντο και γενναιότητα. Το γεγονός ότι προβάλλουμε αυτές τις ταινίες στο δικό μας Φεστιβάλ είναι ένα μικρό αντίδωρο προς τους δημιουργούς τους.

Ειδικό βάρος έχει για εμάς το 4 ο Kids & Docs που λαμβάνει χώρα στην Αμαλιάδα. Εκεί θα προβληθούν 29+1 σπουδαία ντοκιμαντέρ, ενώ αρκετοί εκ των δημιουργών θα βρίσκονται στις αίθουσες για να συζητήσουν με το κοινό, καθώς η πόλη του ντοκιμαντέρ βρίσκει το βηματισμό της.

Σημαντικό είναι και το αφιέρωμα “2019. Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο”, όπου θα προβληθούν 14 ταινίες μικρού μήκους της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής, που δε γυρίστηκαν έχοντας κατά νου το παιδικό κοινό, αλλά αξίζει να τις δούμε με προσοχή γιατί αφορούν κατά μια έννοια το παρόν της ελληνικής κοινωνίας.

Η άλλη όψη αυτού του αφιερώματος είναι το 2 o Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab, ένα εργαστήριο για επαγγελματίες κινηματογραφιστές, που στόχο έχει την ενίσχυση της παραγωγής ταινιών για παιδιά και νέους στην Ελλάδα, παραγωγή η οποία βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης.

Αλλά την εβδομάδα του φεστιβάλ, οι μικροί (και μεγάλοι) θεατές του Πύργου, της Αμαλιάδας και άλλων πόλεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δεν έχουν μόνο την τύχη να γίνουν μέρος του κοινού εκλεκτών ταινιών της τέχνης του κινηματογράφου.

Δεκάδες εργαστήρια, σεμινάρια, masterclasses πλαισιώνουν τη δραστηριότητα στις αίθουσες, το Camera Zizanio συνεχίζει δυναμικά να παρουσιάζει τις δημιουργίες των ίδιων των παιδιών από τη χώρα μας, αλλά κι απ’ ολόκληρο τον κόσμο, εκατοντάδες επισκέπτες δίνουν χρώμα στην πόλη του Πύργου.

Με δεδομένη την έκταση των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ, ένα πράγμα μόνο μας λείπει: ένας χώρος που να μπορεί να στεγάσει ικανοποιητικά την πληθώρα τους και να αποτελέσει εφαλτήριο για την παραπέρα ανάπτυξή του. Αυτός ο χώρος είναι το παλιό σταφιδεργοστάσιο του ΑΣΟ. Με τους πόρους εξασφαλισμένους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να δείχνει τη θετική ενεργητική της διάθεση, το μόνο που έχουμε να φοβηθούμε για το μέλλον είναι ο κακός μας εαυτός.

Αλλά απέναντι σ’ αυτόν το φόβο, υπάρχουν τα προηγούμενα φεστιβάλ κι ό,τι άλλο έχουμε κάνει γύρω από τον κινηματογράφο για παιδιά και νέους και την κινηματογραφική εκπαίδευση απ’ τις αρχές της δεκαετίας του ‘90…

Καλλιντεχνικός Διευθυντής: Δημήτρης Σπύρου

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ, πατώντας εδώ

 

1187

Οι Ελληνικές Συμμετοχές
σε όλα τα Τμήματα

Untitled Document

Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

*
BALL IS MINE, THE (2022 ΕΓΧ 11')
Σότο Πάμπλο

Διαγωνιστικό Ταινιών Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας

*
LOVE YOU MORE THAN PEANUT BUTTER (2022 ΕΓΧ 8')
Θυφρονίτου Αριάδνη Αγγελική
*
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ (2021 ΕΓΧ 14')
Γεωργοβασίλη Σοφία
*
ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ (2021 ΕΓΧ 18')
Σερέφογλου Στέλλα

Διαγωνιστικό Ταινιών Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων

*
CAT POSTALE (2022 ΕΓΧ 9')
Μαυροειδής Ζαχαρίας
*
ΡΟΖ ΒΟΥΝΟ (2022 ΕΓΧ 9')
Κούνστλερ Τόμας

Διαγωνιστικό πρόγραμμα Kids & Docs

*
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΝΙΟΝ, Ο (2022 ΕΓΧ 74')
Μπόικο Ιρίνα
*
ΟΝΕΙΡΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ (2021 ΕΓΧ 34')
Λιούλια Σοφία
*
ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΤΟ (2021 ΕΓΧ 90')
Λεωνίδα Μαρία
*
ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ (2022 ΕΓΧ 65')
Παλαιοκρασάς Λουκάς

Κύλιση στην κορυφή