drama

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ διαθέτει μια γλώσσα με την οποία αναπαριστά τον κόσμο γύρω μας κι έχει ως πρώτο του μέλημα να απευθυνθεί σε εκείνους κι εκείνες που βρίσκονται στην παιδική, εφηβική και νεανική ηλικία.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους υπηρετεί τον κινηματογράφο για παιδιά και νέους από το 1997 που ιδρύθηκε, προβάλλοντας ποιοτικές ταινίες που συνήθως δεν βρίσκουν το δρόμο τους προς την εμπορική διανομή.

Φέτος, μόνο στα διαγωνιστικά προγράμματα προβάλλονται 86 ταινίες από 59 χώρες του πλανήτη, στις αφηγήσεις των οποίων θίγονται όλες οι πτυχές της ζωής των παιδιών και των νέων. Για να γυριστούν αυτές οι ταινίες έχει απαιτηθεί γνώση, ευαισθησία, ταλέντο και γενναιότητα. Το γεγονός ότι προβάλλουμε αυτές τις ταινίες στο δικό μας Φεστιβάλ είναι ένα μικρό αντίδωρο προς τους δημιουργούς τους.

Ειδικό βάρος έχει για εμάς το 4 ο Kids & Docs που λαμβάνει χώρα στην Αμαλιάδα. Εκεί θα προβληθούν 29+1 σπουδαία ντοκιμαντέρ, ενώ αρκετοί εκ των δημιουργών θα βρίσκονται στις αίθουσες για να συζητήσουν με το κοινό, καθώς η πόλη του ντοκιμαντέρ βρίσκει το βηματισμό της.

Σημαντικό είναι και το αφιέρωμα “2019. Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο”, όπου θα προβληθούν 14 ταινίες μικρού μήκους της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής, που δε γυρίστηκαν έχοντας κατά νου το παιδικό κοινό, αλλά αξίζει να τις δούμε με προσοχή γιατί αφορούν κατά μια έννοια το παρόν της ελληνικής κοινωνίας.

Η άλλη όψη αυτού του αφιερώματος είναι το 2 o Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab, ένα εργαστήριο για επαγγελματίες κινηματογραφιστές, που στόχο έχει την ενίσχυση της παραγωγής ταινιών για παιδιά και νέους στην Ελλάδα, παραγωγή η οποία βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης.

Αλλά την εβδομάδα του φεστιβάλ, οι μικροί (και μεγάλοι) θεατές του Πύργου, της Αμαλιάδας και άλλων πόλεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δεν έχουν μόνο την τύχη να γίνουν μέρος του κοινού εκλεκτών ταινιών της τέχνης του κινηματογράφου.

Δεκάδες εργαστήρια, σεμινάρια, masterclasses πλαισιώνουν τη δραστηριότητα στις αίθουσες, το Camera Zizanio συνεχίζει δυναμικά να παρουσιάζει τις δημιουργίες των ίδιων των παιδιών από τη χώρα μας, αλλά κι απ’ ολόκληρο τον κόσμο, εκατοντάδες επισκέπτες δίνουν χρώμα στην πόλη του Πύργου.

Με δεδομένη την έκταση των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ, ένα πράγμα μόνο μας λείπει: ένας χώρος που να μπορεί να στεγάσει ικανοποιητικά την πληθώρα τους και να αποτελέσει εφαλτήριο για την παραπέρα ανάπτυξή του. Αυτός ο χώρος είναι το παλιό σταφιδεργοστάσιο του ΑΣΟ. Με τους πόρους εξασφαλισμένους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να δείχνει τη θετική ενεργητική της διάθεση, το μόνο που έχουμε να φοβηθούμε για το μέλλον είναι ο κακός μας εαυτός.

Αλλά απέναντι σ’ αυτόν το φόβο, υπάρχουν τα προηγούμενα φεστιβάλ κι ό,τι άλλο έχουμε κάνει γύρω από τον κινηματογράφο για παιδιά και νέους και την κινηματογραφική εκπαίδευση απ’ τις αρχές της δεκαετίας του ‘90…

Δημήτρης Σπύρου
Καλλιτεχνικός Διευθυντής

1187

22ο Διεθνές Φεστιβάλ
Κινηματογράφου Ολυμπίας
30/11 - 07/12/2019

Οι Ελληνικές Συμμετοχές

Untitled Document

Kids and Docs

*
ΑΔΕΛΦΕΣ ΨΥΧΕΣ (2019 ΕΓΧ 20')
Ομαδική εργασία, Λουλές Βασίλης

Αφιερώματα

*
INDEX (2019 ΕΓΧ 11')
Κολοβός Νίκος
*
ΟΤΑΝ Ο ΒΑΓΚΝΕΡ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ (2018 ΕΓΧ & Α/Μ 51')
Οικονόμου Μαριάννα
*
ΥΠΝΟΒΑΤΩΝΤΑΣ (2018 ΕΓΧ 19')
Αναστάση Μελίσσα

Διαγωνιστικό Πρόγραμμα & Προσεγγίσεις

*
SAD GIRL WEEKEND (2019 ΕΓΧ 15')
Βαρτζιώτη Λήδα, Τσακαλέας Δημήτρης

Λευκή κάρτα

*
ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ, O (2017 ΕΓΧ 107')
Ψύκου Ελίνα
*
ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ, Η (2018 ΕΓΧ 90')
Χαραλαμπόπουλος Νίκος
*
ΦΟΝΙΣΣΑ, Η (1974 ΕΓΧ 90')
Φέρρης Κώστας

Προσεγγίσεις

*
I AM MACKENZIE (2019 ΕΓΧ 20')
Αναστασιάδου Άρτεμις
*
SEAWOLF (2019 ΕΓΧ 17')
Σιταρίδης Χρήστος
*
WAITHOOD (2019 ΕΓΧ 22')
Μίις Φόνγκανγκ Λουιζιάνα
*
WALK, A (2019 ΕΓΧ 12')
Λεβέντης Κώστας
*
ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΙ ΕΜΑΣ, Η (2019 ΕΓΧ 9')
Κεκάτος Βασίλης
*
ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, ΤΟ (2019 ΕΓΧ 16')
Αλεβίζος Κώστας
*
ΓΙΑΖΙΝΤΙ (2019 ΕΓΧ 20')
Σακαλόγλου Έκτωρ
*
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ, Ο (2019 ΕΓΧ 27')
Γιγιντής Μιχάλης
*
ΜΑΓΚΑΣ, Ο (2018 ΕΓΧ 17')
Κακανιάρης Αλέξανδρος
*
ΡΟΥΖ (2019 ΕΓΧ 18')
Θεοδοσόπουλος Κώστας
*
ΣΤΙΛ ΤΗΣ ΕΝΥΔΡΙΔΑΣ, ΤΟ (2019 ΕΓΧ 22')
Νταγιαντάς Νίκος

Κύλιση στην κορυφή