Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου - Βραβεία "ΙΡΙΣ" 2023

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣΣκην: Προέδρου Ασημίνα


10 Βραβεία: Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Σεναρίου, Α' Ανδρικού Ρόλου, Β' Ανδρικού Ρόλου, Β' Γυναικείου Ρόλου, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Ήχου


 
 








 


 
 








 


BROADWAYΣκην: Μασσαλάς Χρήστος


4 Βραβεία: Πρωτότυπης Μουσικής, Σκηνογραφίας, Ενδυματολογίας, Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων & Ειδικών Εφέ


 
 








 


 
 








 


ΧΕΙΡΟΠΑΛΑΙΣΤΗΣΣκην: Γούσης Γιώργος


Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης


 
 








 


 
 








 


ΜΕΡΕΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣΣκην: Αλπέρ Εμίν


Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ελληνικής Μειοψηφικής Συμπαραγωγής

AIRHOSTESS-737Σκην: Νεοφώτιστος Θανάσης


Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας


 
 








 


 
 








 


ΜΝΗΜΗ ΜΕ ΟΥΡΑΣκην: Ινδραρές Δημήτρης


Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης

ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΣκην: Πολυχρονάκης Στέλιος


Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας Κιν. Σχεδίων

ΤΣΟΥΛΑΚΙΑΣκην: Μαυρίδου Δέσποινα


Βραβείο Μικρού Μήκους Σπουδαστικής Ταινίας

BLACK STONEΣκην: Ιακωβίδης Σπύρος


Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου

DODOΣκην: Κούτρας Χ. Πάνος


Βραβείο Ειδικών & Οπτικών Εφέ

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το ίδρυμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος είναι ένας πολιτιστικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει ως στόχο την έρευνα, συγκέντρωση, διάσωση και προβολή της ελληνικής και παγκόσμιας κινηματογραφικής κληρονομιάς. 
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος είναι, από το 1983, τακτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογραφικών Αρχείων (FIAF) και ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κινηματογραφικών Αρχείων (ACE). Συμμετέχει επίσης στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στην Κριτική Επιτροπή Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων ποιότητας.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί την εξέλιξη της δραστηριότητας της Κινηματογραφικής Λέσχης Αθηνών που ιδρύθηκε το 1950 από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών, και η ιστορική πρώτη προβολή της έγινε στις 22 Νοεμβρίου 1950, στην αίθουσα «Παρνασσός», με την ταινία Το Κοράκι του Ανρί Κλουζό. 

Με την οργάνωση κινηματογραφικών προβολών σε τακτικές βάσεις, τις εισηγήσεις, τις συζητήσεις, τις αναλύσεις των ταινιών δημιουργήθηκε ένα κέντρο έμμεσης κινηματογραφικής παιδείας, έρευνας, τεκμηρίωσης και εν μέρει τεχνικής ενημέρωσης, ενώ με την εντατική προσπάθεια αναζήτησης και συγκέντρωσης των παλαιότερων ελληνικών ταινιών και ντοκουμέντων, σηματοδοτήθηκε η αρχή της σύστασης ενός υποτυπώδους κινηματογραφικού αρχείου. 
Το 1963, με το Βασιλικό Διάταγμα 105/1963 συστήνεται Ίδρυμα με την επωνυμία «Αρχεία Ταινιών Ελλάδος-Ταινιοθήκη της Ελλάδος». Ιδρυτικά μέλη της Ταινιοθήκης ήταν σημαντικές προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων όπως οι: Μόνα Μητροπούλου, Άγγελος Προκοπίου, Στρατής Μυριβήλης, Ηλίας Βενέζης, Ειρήνη Καλκάνη, Άλκης Θρύλος, Μιχάλης Κακογιάννης, Ελένη Βλάχου, Νίκος Κούνδουρος, Σπύρος Σκούρας, Γρηγόρης Γρηγορίου, Γιώργος Ζερβός, Βίκτωρ Μιχαηλίδης και άλλοι. Ψυχή του θεσμού υπήρξε η πρώτη γενική γραμματέας και αργότερα πρόεδρος του ιδρύματος, Αγλαΐα Μητροπούλου, η οποία αξιοποιώντας την στενή φιλική σχέση της με τον διευθυντή της Γαλλικής Ταινιοθήκης Ανρί Λανγκλουά, κατάφερε να αποσπάσει, υπό μορφή δανεισμού, για την Κινηματογραφική Λέσχη Αθηνών, ολόκληρα προγράμματα που αφορούσαν αφιερώματα σε δημιουργούς, σχολές, εθνικές κινηματογραφίες κ.λπ.

Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η Ταινιοθήκη στεγάζεται στην Αθήνα, στην οδό Κανάρη 1, στο Μέγαρο Δεληγιώργη. Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, μέσα στο 2008, πρόκειται να μεταφερθεί στο νέο κτίριο του κινηματογράφου «Λαΐς», που βρίσκεται στη συμβολή της Ιεράς Οδού με τη Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Για περισσότερες πληροφορίες-λεπτομέρειες πατήστε εδώ